20 sie 2015

Co słychać w kuchni?


Mama posadziła na działce nagietki :) Suszymy płatki i będziemy pić herbatę w okresie jesienno-zimowym. Czy wiecie, że nagietek to prawdziwy skarb?
Nagietek ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przyspiesza gojenie ran. 
Ponadto działa rozkurczowo i żółciopędnie. Zewnętrznie stosuje się go przy stanach zapalnych skóry i błon śluzowych jamy ustnej oraz gardła, przy trudno gojących się ranach i wrzodzeniach żylakowatych podudzi. Wewnętrznie stosuje się go przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nieżytach żołądka i jelit, chorobach pęcherzyka żółciowego. 
My najczęściej popijamy napar przy przeziębieniach i zapaleniach jelit a dodatkowo płuczemy usta i gardło, oraz stosujemy jako okład na ropiejące oczy.
Więcej do poczytania TU



Moje odkrycie tego lata ;)
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii.


Kiszenie ogórków. Może tym razem się uda.


Idzie jesień. Dynia hokkaido, którą można jeść ze skórą i to nawet na zimno :) Ja najbardziej lubię pieczoną dynię ale wczoraj poddusiłam na oleju kokosowym kawałki dyni (ze skórką) wraz z marchewką i cukinią (dorzuconą pod koniec, bo najszybciej mięknie) i było to pyszne danie - samodzielne lub jako dodatek. Naprawdę polecam! :)


Zakupiona w WSS Społem ekologiczna kawa z Boliwii. Bardzo mi posmakowała. Trzymam ją w lodówce. Niestety będę się żegnała z kawą ze względu na chorobę autoimmunologiczną i też dlatego, że źle się po niej czuję. Mało tego, że wysusza śluzówki, wypłukuje minerały, odwadnia organizm, to jeszcze mam uczucie jakby mnie ktoś podduszał (tarczyca). Wielka szkoda! Tak bardzo lubię mój poranny rytuał picia kawy po śniadaniu... Zakupiłam już kawę z kasztanów, ale czekam na zimowe dni, bo posmak korzennych przypraw, które są do niej dodane, nie pasuje do upałów. Więcej też zachodu z przygotowaniem tej kawy, bo trzeba ją kilka minut gotować. Pewnie kwestia przyzwyczajenia (mam nadzieję).


Galaretka. Przysmak na upały.


Polecam ekologiczny olej kokosowy firmy Biofood do użytku na ciepło. Od oleju, który wcześniej prezentowałam w TYM poście różni się tym, że nie jest extra vergine, czyli nie powinien być spożywany na zimno. Dla mnie jest idealny do smażenia, bo nie wyczuwam w smażonych na nim potrawach smaku kokosowego. W przypadku obsmażania mięsa jest to dość istotne :)


Serdecznie wszystkich pozdrawiam! :-)

6 sie 2015

Roślinność

Przedstawiam Wam kilka zdjęć roślinności uchwyconej w okolicach Dębowca i Tarnowa. Kwiaty i rośliny fotografowałam pierwszy raz i trochę w biegu, ale z wielką przyjemnością. Szczególnie pierwsze zdjęcia zrobione przy polnej drodze są dla mnie cenne. Przypominają mi częste w dzieciństwie wypady na wieś :)







Ogrodowe










Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)