17 gru 2014

Pierniczki bezglutenowe

Uwielbiam przedświąteczne pieczenie pierników! :) W tym roku po raz pierwszy bezglutenowe :)
Jeśli ktoś z Was nie może jeść glutenu, albo czuje, że nie powinien, niech wypróbuje ten przepis :) Są pyszne! :)

Można użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych. Ja polecam mąkę ryżową, bo jest najbardziej neutralna w smaku. Do tego dodaję nieco mąki z kaszy jaglanej, mąki gryczanej i mąki z amarantusa, ale w zdecydowanej mniejszości (ok. 1/4, 1/5 podanej w przepisie ilości mąki)

Składniki na ok. 40 pierniczków:
- 350 g mieszanki mąk bezglutenowych,
- ok. 100 g mąki ryżowej lub kukurydzianej do podsypywania podczas wałkowania,
- 2 jajka,
- 60 g masła,
- 85 g miodu,
- 4 łyżki cukru lub ksylitolu czy syropu z agawy,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka przyprawy do pierników,
- łyżeczka cynamonu i dwie łyżeczki kakao.

Przygotowanie:
Masło rozpuścić w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą), następnie dodać miód, cukier i przyprawę. Mieszać do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i odczekać chwilę żeby masa przestygła. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Mieszankę mąk wymieszać z sodą, wlać płynne składniki i wymieszać za pomocą miksera.
Miskę z ciastem wstawić do lodówki na godzinę (można na dłużej, nawet na noc), następnie wyjąć i podsypując mąką, rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
Foremkami wycinać pożądane kształty (jeśli mają wisieć, wycinać także dziurki, np. słomką do napojów), układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 10-12 min w temp. 160-170 stopni.

Po wystygnięciu pierniczki można udekorować :) My dekorowaliśmy lukrem i posypką lub płatkami kokosowymi :)

Inspiracja stąd



Do wspólnego pieczenia, zaprosiliśmy Riko z mamą :) Tak jak lubimy :)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz